Koulutusrahasto KOURA jakoi palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2022 parhaille kokonaan tai osittain Ylen ja MTVn omatuotantoisille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Lisäksi jaettiin erikois-, innovaatio- ja vuoden sivistystekopalkinnot.

Palkintosummat per henkilö ovat seuraavat: sivistystekopalkinto 3000 euroa, kategorian pääpalkinto 2400 euroa, innovaatiopalkinto ja erikoispalkinto 2000 euroa ja kunniamaininta 1200 euroa. Rahapalkinto maksetaan palkitulle suurimman palkintosumman mukaan eli vain yksi rahapalkinto per henkilö.

Vuoden sivistysteko-palkinnon valitsee vuosittain henkilö Ylen ja MTV:n sekä KOURAn ulkopuolelta. Tänä vuonna palkinnon saajan valitsi suomen kielen professori Johanna Vaattovaara.

Tunnustukset jaetaan vuosittain KOURA-gaalassa. Tänä vuonna tunnustukset jaettiin 13.4.2023 Ravintola Töölössä.

247 600 euroa

jaettu palkintoina

137

palkittua

203

palkintohakemusta

KOURA-palkitut kategorioittain

Käsikirjoitetut ja dramatisoidut sisällöt

KOURA-palkinto

Miesvihaaja

 • 16 800 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Juho Gröndahl, Riikka Oksanen, Ilkka Tolonen, Elina Ylä-Mononen, Eeva-Maaria Halonen, Miiko Toiviainen, Pietu Wikström

Meidät istutetaan helposti jo lapsena rooleihin sukupuolemme mukaan. Mikä on naisen rooli – ja kuin vastakohtana miehen. Mutta entä jos tämän ajattelun kääntää päälaelleen. Entä jos mies ei siedä rooliaan miehenä. Kun tällainen mies käy maskuliinisten käyttäytymismallien kimppuun, siitä syntyy erinomaista, harvinaisen raivokasta radiodraamaa. Kuunnelma pohtii syvästi ihmisen identiteettiä ja oikeutta olla ensisijassa ihminen, ei sukupuoli. Tämä kuunnelman mies huutaa muille miehille: ota itse vastuu valinnoistasi ja mieti, elätkö jonkun toisen määräämää elämää!

KOURA-palkinto

Pysäyttäkää Nyqvist

 • 38400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Minna Wallenius, Ritva Muikku, Harri Halonen, Kirsi McGillion, Heikki Heiskanen, Teemu Kaskinen, Juha Lankinen, Liisa Palmroth, Pekka Ruohoranta, Jukka Kaitala, Nipa Roine, Jari Heikkinen, Antti Tuomas Heikkinen, Marc Gassot, Sonja Kuittinen, Leena Virtanen

Joskus fiktio osuu pelottavan lähelle totuutta. Tämän sarjan tekijät ovat todella olleet maailman tilanteen tasalla hurjalla tavalla. Satiirinen komedia ei ole helppo laji, mutta tässä tuotannossa käsikirjoittajat ovat onnistuneet hienosti. Loistavat näyttelijävalinnat ja tarkka henkilöohjaus sekä tyyliin sopivat visuaaliset valinnat nostavat tämän sarjan kirkkaaksi helmeksi. Pähkähullulta tuntuva juonen kehittely vääntää kierroksia koko ajan tiukemmalle, ja katsoja on koukussa.

 

Kunniamaininnat

The Flying Finns, jakso 3 Kuolema

 • 6000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Simo Sipola, Tero Wolff, Mayreth Wolff, Jouko Paloranta, Hannu Kettunen, Anssi Tamminen, Juri Hietala, Tiina Liljeblad

Tämä dokumenttisarja saa katsojan otteeseensa poikkeuksellisella näkökulmalla. Sarjan päähenkilöt ovat huippu-urheilijoita, joiden lajiin kuuluu olennaisena osana vaara. Kolmas jakso tarrautuu näiden kuljettajien pahimpiin hetkiin, jolloin kuolema on tullut lähelle. Hieno, monikerroksinen ja harkittu visuaalinen ilme nostaa tämän sarjan mestariensa tasolle.

Kallion kimppa

 • 6000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Petri Piispanen, Jarno Kuosa, Anders Wiksten, Liila Jokelin , Ilkka Heiskanen

Tämän audiosarjan tuokiokuvamainen muoto luo uskottavan ja vereslihaisen kuvan paikasta ja ihmisistä, jolla on historiansa mielikuvissa ja todellisuudessa. Sarjan henkilöhahmot tulevat kuulijaa lähelle ja tapahtumat ovat tarkkanäköisiä, koomisia ja koskettaviakin. Näyttelijät tekevät kautta linjan hienoa työtä, mutta erikseen kiitämme sarjan päähenkilöä jonka ääni symboloi nyt kokonaista rosoista kaupunginosaa. Vaikka toteutustapa on melko perinteinen, ohjauksella ja äänisuunnittelulla sarja on tuotu kuitenkin tähän päivään.

Kulttuurisisällöt

KOURA-palkinto

 

Jumalten keinussa

 • 12 000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Marjaana Mykkänen, Petteri Kauhanen, Hannu Kettunen, Markus Torvinen, Timo Hintikka, Raimo Uunila, Kirsi Kukkurainen

Laaja dokumentti tuo esiin ison oopperaproduktion synnyn. Katsoja ymmärtää esityksen mittasuhteet seuratessaan kulissien takaista valmistautumista eri ammattiryhmien mukana usean vuoden ajan. Dokumentissa on onnistuttu pääsemään tekijöitä lähelle. Yllätyskäänteitä ja tunteita ei puutu, kiitos koronasulkujen ja pikaperuutusten.

KOURA-palkinto

VESKU-naurun ja surun kulkuri

 • 7200 euroa
 • Tuotanto: MTV Oy
 • Palkitut: Kari Pyrhönen, Rauno Westerlund, Olli-Matti Lehtoranta

Dokumentti onnistuu tavoitteessaan kuvata merkittävän kulttuuripersoonan elämänkaarta ja tuoda esiin vähemmän tunnettuja yksityiskohtia. Taitavasta arkistomateriaalin käytöstä ja dokumentin haastatteluista rakentuu katsojalle kokonaiskuva, jonka kautta voi ymmärtää kaikkien tunteman persoonan kehitystä ja merkitystä monista eri näkökulmista. Dokumentti vie katsojan erilaisille lavoille, kulissien taakse, asenneilmastoon ja elämän peruskysymyksiin tavalla, jossa pienet tarinat ja iso analyysi ovat molemmat luontevasti mukana. Henkilökuvasta kasvaa kokoaan suurempi kuva aikakaudesta ja kulttuurista Suomessa.

Kunniamaininta

Mitä polkupyörä tarkoittaa. Kertomuksia täydellisestä keksinnöstä

 • 3600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Juha Pulkkinen, Soila Valkama, Joonatan Kotila

Tässä audiosarjassa kuulija kulkee kyydissä kohti sivistystä hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Kertoja nivoo onnistuneesti toisiinsa rakkaan harrastuksensa sen historialliseen, filosofiseen ja yhteiskunnalliseen kehykseen omakohtaisuutta unohtamatta. Sarja tarjoaa antoisia elämyksiä riippumatta kuulijan suhteesta pyörään ja pyöräilyyn. Mitä polkupyörä tarkoittaa on poikkeuksellisen onnistunut ja innostava podcast etenkin perusteellisen taustatyön ja taitavan kerronnan ansiosta.

Asiasisällöt

KOURA-palkinto

Kylmä

 • 14 400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Lauri Danska, Milla Nuotio, Antti Lempiäinen, Tomi Paijo, Ari Lehikoinen, Jari Turunen

Ihmisen sietokyky luonnossa on tutkijoiden jatkuvan mielenkiinnon kohde. Miksi olemme etääntyneet luonnosta niin, että olemme helposti pulassa ilman arkipäivän mukavuuksia. Palkitun ohjelman päähenkilö kestää mitä vain, niinpä ohjelma onkin herättänyt suurta kiinnostusta tiedepiireissä ympäri maailman. Katsojalleen se on upeasti kuvattu sekä kerrottu seikkailu, ja samalla se antaa olennaista tietoa ihmisen kehosta, fysiologiasta ja evoluutiosta. Se nostaa ihokarvat pystyyn – ja saamme jännityksestä hytisten seurata jäätävän sankarimme matkaa.

KOURA-palkinto

Sodan kylmät kasvot, jaksot 1-2

 • 21 600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Ari Lehikoinen, Marko Lönnqvist, Minna Pye, Simo Sipola, Pasi Räsänen, Pete Dhuy, Peter Wallenius, Jouni Soikkeli, Ivar Heinmaa, Antti Kuronen

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan vei siviilejä pommisuojiin ja kellareihin ja sittemmin miljoonia pakolaisiksi. Dokumentissa seurataan Venäjän hyökkäystä, sodan tuhoja ja ihmisten kauhua. Ohjelmasarjassa käydään myös Venäjällä ja seurataan sodan vastustajia ja kannattajia. Suomessa puolestaan ääneen pääsevät poliitikot, jotka hyökkäyksen jälkeen kallistuivat nopeasti Nato-jäsenyyden kannalle. Tämä ohjelmasarja kuvaa maailman yhtäkkistä muuttumista monipuolisesti ja kuvallisesti vahvasti – samalla dokumentoiden sodan historialliset hetket jälkipolvien tutkittavaksi.

Kunniamaininnat

Tieteen sokaisemat

 • 8400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Riikka Kaihovaara, Minna Nuotio, Hannu Kettunen, Anssi Tamminen, Milla Määttä, Antti Lempiäinen

Dokumentti tuo eteemme etiikassa tapahtuneen muutoksen kipeällä ja suoralla otteella. Tieteellisten normien itsestäänselvyys pienen etäisyyden päästä näytettynä konkretisoi yhteiskunnallisen ajattelun suhteellisuutta poikkeuksellisella tavalla. Tieteenharjoittajien toiminta, työkulttuuri ja konferenssipuheet rinnastetaan samojen henkilöiden tuoreiden haastattelujen kanssa, mikä taitavasti korostaa muutosta ajan hengessä. Dokumentin piirtämä perspektiivi aikaan on poikkeuksellisen vahva.

Ufotutkijat

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Tommi Hakko, Teemu Kokkonen, Antti Lempiäinen, Anssi Tamminen

Päällisin puolin tämä ohjelmasarja on hyvin tavallinen – asiantuntijat kyselevät eri puolilla Suomea asuvilta ihmisiltä heidän havaintojaan lähiympäristöstä. Kummallisetkaan havainnot eivät yllätä alan tutkijoita ja ohjelmasarjan tekijät luottavat katselijoiden kykyyn arvioida erikoisia tapahtumia. Ja niitähän riittää – ihmiset kertovat oudoista pisteistä taivaalla, suurenevista valopalloista tai kuinka viiden minuutin automatkaan on jonkun oudon tapahtuman takia yllättäen kulunut puolitoista tuntia. Tutkijat myöntävät, että vaikka useimmat havainnot ovat selitettävissä, toisinaan kyseessä voi olla vieraan sivilisaation avaruusalus.

Uutiset, ajankohtaiset ja urheilusisällöt

KOURA-palkinto

Gröna burgare och kolsvarta affärer

 • 12 000 euroa
 • Tuotanto: Svenska Yle
 • Palkitut: Jessica Stolzmann, Petteri Kauhanen, Alexander Uggla, Heidi Grandell-Sonck, Are Nikkinen, Linus Lång

Maailmantalouden hahmottaminen on meille kaikille yhä vaikeampaa – yhä monimutkaisemmassa maailmassa. Tämä videosarja autttaa meitä jokaista ymmärtämään vastuullisuutta ja viherpesua poikkeuksellisen kiinnostavalla tavalla. Laatu on häikäisevää: intiimiä, arkista ja samalla koko maailman valtarakenteita avaavaa.

Kunniamaininnat

Asian ytimessä

 • 13 200 euroa
 • Tuotanto: MTV Oy
 • Palkitut: Antti Mälkönen, Jaakko Loikkanen, Raija Kantomaa, Mirja Kivimäki, Sari Paajanen, Niko Nurminen, Kalle-Ville Lahtinen, Laura Peura, Katariina Kähkönen, Teemu Hirvilinna, Janne Puumalainen

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan oli kulunut kuusi päivää, kun tässä ohjelmassa esitettiin kylmäävä analyysi Putinin tavoitteista – Suomi ei haastateltavan mukaan olisi turvassa, jos Putin haluaisi rangaista Yhdysvaltoja Suomen kautta. Haastateltava oli Mihail Hodorkovski, jota Putin piti vankilassa vuosia. Samassa ohjelmassa käytiin Lvivissä katsomassa avustuskuljetuksia ja haastateltiin Viron pääministeriä Kaja Kallasta, joka vaati voimakkaasti tukea Ukrainalle ja kommentoi Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä. Kunniamaininnan saanut ohjelma on 2. maaliskuuta 2022 MTV3:lla esitetty Asian ytimessä.

Viimeinen vaihtoehto

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Uutis-ja ajankohtaistoiminta
 • Palkitut: Miia Anttila, Greta Virranniemi

Tämä juttu avaa lukijan silmiä samalla kun se raottaa todellisuutta paikassa, jonne harvoin pääsemme katsomaan. Nuorten psykiatrian suljettua osastoa karulla ja koskettavalla tavalla kuvaava juttu muistuttaa mielenterveysongelmien äärimmäisistä seurauksista. Mielenterveysongelmista keskustellaan paljon, mutta harvemmin näemme journalismissa muistutuksia siitä, millaisiin tilanteisiin ne pahimmassa tapauksessa sysäävät. Jutun taitava sarjakuvallinen toteutus tiivistää oleellisen kipeisiin kuviin ja puhekupliin. Viimeinen vaihtoehto muistuttaa meitä yhteiskunnallisista arvovalinnoista, jotka heijastuvat myös nuorten mahdollisuuteen saada apua.

Qatarin ihmisoikeudet

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: MTV Oy
 • Palkitut: Anton Aaltio, Visa Högmander

Qatarin mm-kisojen ihmisoikeuksista tehtiin paljon kriittistä journalismia. Tämä erinomaisella ammattitaidolla tehty, hyvin rullaava video avasi poikkeuksellisen hienolla tavalla kisojen ongelmia ja meni vielä pidemmälle: se selitti viisaalla ja hienolla tavalla katsojalle miksi Qatar toimii näin.

Lasten ja nuorten sisällöt

KOURA-palkinto

Helmin vedenalainen maailma

 • 16 800 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Helmi Eiskonen, Jari Sirniö, Satu Vaarula, Juuso Räsänen, Marja Siira, Päivi Myllymäki, Päivi Pynnönen

Ohjelma onnistuu kertomaan kohderyhmän tasoisesti ja samalla kiinnostavasti vedenalaisesta luonnosta. Upea vedenalaiskuvaus yhdistettynä lapsen kertojan ääneen saa katsojan kiinnostumaan vesiemme lajikirjosta ja sukeltelusta rantavesissämme laajemminkin. Sarjan päähenkilö Helmi on hurmaava.

Kunniamaininnat

Cheers from Finland, jakso 5 Let´s go Suomi

 • 3600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Niina Raitanen, Jouni Soikkeli, Juho Virolainen

Tämä dokumenttisarja on täynnä jännitystä, iloa ja suurta urheilujuhlaa. Se onnistuu olemaan yhtä aikaa huikaisevan visuaalinen sekä koskettava. Nuorten kova treeni tuottaa ansaitun lopputuloksen ja matkan varrella katsoja otetaan mukaan joukkueen elämään: sen kaikilla osa-alueilla. Nuorten vilpitön ilo onnistumisista, joukkueen yhteishenki, kavereiden tukeminen ja yhteen hiileen puhaltaminen välittyvät katsojalle onnistuneesti.

 

Queerruutu

 • 3600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Lyyra Virtanen, Miia Happonen, Timo Korpi

Tämä ohjelma tuo katsojat ajankohtaisten ihmisoikeuskysymysten äärelle perehtyneellä ja monipuolisella tavalla. Sarja luotaa laajasti yhteiskunnallisia teemoja sateenkaarevista näkökulmista kiinnostavalla ja kohderyhmälle sopivalla tavalla. Videototeutukset pitävät otteessaan ja tarjoavat tiedon lisäksi oivaltavia uusia kysymyksiä, jotka ajassamme ovat pinnalla. Queerruutu muistuttaa moninaisuuden ja toistemme kunnioituksen tärkeydestä niin mediassa kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Erikoispalkinto

Riikka Smolander-Slotte, juttukokonaisuus rytmisestä voimistelusta

 • 2000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Urheilu ja tapahtumat

Mihin journalismia parhaimmillaan tarvitaan? Sitä tarvitaan tuomaan julki asioita, joita valtaa käyttävät ihmiset pimittävät – ja siksi vallan käytön kohteena olevat joutuvat kärsimään. Myös urheilussa vallankäyttö on julmaa. Ylen juttusarja Voimisteluliiton väkivaltaisista valmennusmetodeista nuoria tyttöjä kohtaan paljasti lajin karkeat epäkohdat. Yhden toimittajan uupumaton tutkiva journalismi pakotti Voimisteluliiton tunnustamaan, miten liiton valmentaja oli vuosien ajan nöyryyttänyt nuoria voimistelijoita. Liitto pyysi anteeksi ja toimittajan paljastusten seurauksena liiton on muutettava valvontaansa ja toimintatapojaan.

Innovaatiopalkinnot

Entä jos päättäisit?

 • 10 000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Annika Veteli, Anna Karhunen, Kiira Natunen, Katja Kostiainen, Kaisa Kirves

Tässä teoksessa käyttäjä uppoutuu tarinaan uudella tavalla. Tämä interaktiivinen podcast on onnistunut hybridi, jonka kerronnassa pelillisyys ja tarinan visuaaliset ainekset ovat hyvinkin arkisia, mutta universaaleja. Näin käyttäjän oma mielikuvitus luo lopullisen yksilöidyn kokemuksen valintoihinsa peilaten. Mutta kuinka paljon käyttäjälle annetut vaihtoehdot ovat algoritmin valintoja?

Sibelius-viulukilpailun tekoälytuomari

 • 4000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Katri Henriksson, Sakari Oramo

Sana tekoäly haisee ATK:lta, tekniikalta ja koneilta. Kylmältä ja kovalta. Tämä innovaatio yhdisti kylmimmän teknologian ja lämpimimmän kulttuurin. Se tarjosi meille oivalluksen jo nyt siitä, mihin kaikkeen tekoälyä voi lähitulevaisuudessa käyttää.

Live-palkinnot

Kunniamaininnat

Sibelius-viulukilpailu 2022

 • 15 600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Janne Palkisto, Ainomaija Pennanen, Eva Tigerstedt, Hanna Kokkonen, Laura Korhonen, Ilmari Aho, Anu Holttinen, Kaisa Jousitie, Katri Henriksson, Miia Nousiainen, Petri Enbuske, Anna-Kaisa Kemppi, Antti Pohjola, Viktor Sevrjugin

Kymmenen päivää kestäneen kilpailun livelähetykset osallistavine seuranta-artikkeleineen ja live-chatteineen onnistui luomaan ympärilleen yhteisöllisen pöhinän, joka kasvatti kisahuumaa. Livelähetysten juonnot, asiantuntevat ja hauskat vieraat sekä onnistuneet insertit syvensivät yleisön kokemusta kotikatsomoissa.

Moves like Summeri -finaali

 • 14 400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Urheilu ja tapahtumat
 • Palkitut: Pauliina Jalasmaa, Tiia Lappalainen, Rauli Valo, Outi Harjupatana, Emilia Kärkkäinen, Juha Kuhmola, Sauli Lindgren, Aatu Melanen, Milla Määttä, Lea Sipilä, Emma Kakkonen, Aron Syrjä, Leo Ikhilor

400 nuorta otti haasteen vastaan. 21 pääsi jatkoon. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joita mentoroi lajinsa huippuosaajat. Tämä suora finaalilähetys oli nuorille heitetyn haasteen huipentuma. Se tiivisti tunnelman ja toi estradille kolme hiottua, itsensä ylittävää, erilaista teosta. Lähetys oli energiaa nostattava ja liikutti tunteita taitavasti. Se loi katsojille onnistuneen ja mieleenpainuvan visuaalisen elämyksen.

Äänien ilta: Ääniä niin menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Jukka Mikkola, Pasi Ilkka

Audiotapahtuma tutkii omalla erityisellä näkökulmalla elämää, ympäristöä, teknologiaa ja arjen tiloja eri aikakausina. Tapahtuman vuorovaikutteinen ote on yhtaikaa tutkiva, viihteellinen ja nostalginen. Teemaillan tuloksena yksityisten ihmisten aistikokemus itselleen tärkeistä asioista kasvaa valtavaksi ajankuvaksi historiasta, yhteiskunnan kehityksestä ja arkikokemuksen muutoksesta.

Sivistystekopalkinto

Saajan on valinnut suomen kielen professori Johanna Vaattovaara

Antin ja Saran uutisvideot

 • 6000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Uutis-ja ajankohtaistoiminta
 • Palkitut: Sara Salmi, Antti Kurra

Sivistysteko 2022 -palkinto menee tekijöille, jotka uutisvideosarjallaan tukee nuorison medialukutaitoa. Nuorille aikuisille suunnattu videosarja täydentää nuorten kohderyhmille ennestään tarjolla olevaa uutistuotantoa uudella tavalla. Vuoden 2022 lopulla ensiesityksensä saanut uutisvideosarja tavoittaa kohderyhmiään paitsi osana Yle.fi -uutisartikkeleita myös hyvin merkittävässä määrin useilla sosiaalisen median kanavilla. Uutisvideot ovat ajankohtaisia ilmiöitä ja uutisia ymmärtämään pyrkiviä sekä niitä selittäviä, napakan lyhyitä, tekijöidensä näköisiä analyysejä. Ne ovat raikas yhdistelmä kotikutoisuutta ja ammattimaista journalismia. Sopiva tyylillinen ja kielellinen, luonteva rentous tekee sarjan toimittajista kohderyhmilleen samaistuttavia: toimittajat pistävät videoilla persoonansa peliin alleviivaamattoman luontevasti, esimerkiksi murretaustaansa peittelemättä. Minuutin mittaiset Antti Kurran ja Sara Salmen uutisvideot ovat helposti lähestyttäviä, otteeltaan vuorovaikutteisia, ja omiaan tukemaan kohderyhmiensä kiinnittymistä kriittiseen, luotettavaan tiedonvälitykseen.