Palkinnot

KOURA jakaa vuosittain palkinnot parhaille Ylen ja MTV:n alustoilla ensijulkaisunsa saaneille kotimaisille osin tai kokonaan omatuotantoisille sisällöille.

KOURA-palkinnot ovat Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille jaettavat rahapalkinnot. Palkintoehdotuksia voivat lähettää kaikki Ylen ja MTV:n ja sen tytäryhtiöiden työntekijät.

209 200 €

jaettu palkintoina

palkittua ohjelman tekijää

palkintoehdotusta

KOURA-palkinnot 2019

Palkintokategoriat 2019

Kategoriat sisältävät kaikki alustat ja kerrontamuodot.

Lasten ja nuorten kohderyhmien sisällöt

Kaikki genret lasten ja nuorten kohderyhmien sisällöissä. Tärkeä kriteeri on kohderyhmäymmärryksen toimivuus.

Uutis-, ajankohtais- ja urheilusisällöt

Päivittäisjournalismi, ajankohtais- ja tutkiva journalismi, urheilujournalismi, reportaasit.

Käsikirjoitetut ja dramatisoidut sisällöt

Draama, teostyyppiset dokumentit ja käsikirjoitettu viihde, esim. sarjadraamat, pistedokumentit, dramatisoidut somesisällöt.

Kulttuurisisällöt

Kulttuurivetoinen journalismi, kulttuurihistoria, kulttuurin popularisointi.

Asiasisällöt

Tiede-, terveys-, elämäntapa- ja ympäristöaiheiset sisällöt sekä yhteiskunnalliset dokumentit.

Jokaisessa kategoriassa jaetaan KOURA-palkinnon lisäksi 2-3 kunniamainintaa. Palkintolautakunta voi harkintansa mukaan myöntää myös muita erikoispalkintoja. Lisäksi jaetaan Vuoden sivistystekopalkinto, jonka päättää KOURAn ulkopuolinen taho.

Ehdota palkittavaa sisältöä

Ylen ja MTVn ja sen tytäryhtiöiden työntekijät voivat ehdottaa palkittavaa sisältöä ja sisällön tekijöitä. Ehdotuksia otetaan vastaan vuosittain marras-joulukuussa tällä sivulla julkaistavalla palkintoehdotuslomakkeella.

Palkintolautakunta pidättää oikeuden muuttaa ehdotetun ohjelman palkintoluokkaa. Se voi myös nostaa ohjelmia palkittaviksi ohi ehdotusten. Palkinto voidaan jättää myös jakamatta, mikäli kriteerit eivät täyty.

Sisällön palkitsemiskriteerit

Ehdotettavan sisällön tulee täyttää yksi tai useampia seuraavista kriteereistä:

• tarjoaa uutta tietoa tai uuden näkökulman käsittelemäänsä
    aiheeseen
  • kokonaisuus uudistaa genreä tai on erittäin onnistunut lajityyppinsä edustaja
  • visuaalinen ja/tai äänellinen toteutus uudistaa kerrontaa merkittävästi tai on poikkeuksellisen onnistunut
  • edistää ja hyödyntää merkittävällä tavalla vuorovaikutusta käyttäjien kanssa
  • on innovatiivinen kokeilu ja onnistuu tarjoamaan jotain täysin uutta

Palkittavia sisältöjä voivat olla Ylen ja MTV:n alustoilla ensijulkaisunsa saaneet kotimaiset osin tai kokonaan omatuotantoiset sisällöt.

Edellä kuvatun palkitsemislinjauksen taustalla on KOURAn tehtävä on ohjata rahaston varat niiden työntekijäryhmien käyttöön, mistä rahaston varat kertyvät eli Yleisradion ja MTV:n kk-palkkaiselle henkilöstölle maksetuista radio- ja televisio-ohjelmien tekijänoikeuskorvauksista.

Sisällöntekijän palkitsemiskriteerit

Palkittavan henkilön tulee olla tekijänoikeutta synnyttävää työtä tekevä Ylen tai MTV:n aikapalkkainen työntekijä, jonka panos sisältöön tai sen estetiikkaan on ollut merkittävä. Tuottajia ja freelance-tekijöitä voidaan palkita vain mikäli rooli sisällön tekemisessä on ollut kuvatun kaltainen. Vastaavia tuottajia, apulaistuottajia ja tuotantokoordinaattoreita palkintolautakunta ei voi palkita.

Vuotuiseen KOURA-gaalaan kutsutaan palkittujen sisältöjen palkitut tekijät, sisällön tuottaja ja vastaava tuottaja, tuotannosta vastaavan osaston päällikkö sekä palkitun sisällön ehdottajat.

Edellä kuvatun palkitsemislinjauksen taustalla on KOURAn tehtävä ohjata rahaston varat niiden työntekijäryhmien käyttöön, mistä rahaston varat kertyvät eli Yleisradion ja MTV:n kk-palkkaiselle henkilöstölle maksetuista radio- ja televisio-ohjelmien tekijänoikeuskorvauksista. Tekijänoikeutta kerryttävät käsikirjoittajat, toimittajat, ohjaajat, näyttelijät, tanssijat, kääntäjät, kuvaajat, lavastajat, pukusuunnittelijat, kuvittajat, leikkaajat, selostajat, äänisuunnittelijat ja esittävät taiteilijat. Kaikissa tilanteissa ammattinimike ei kuitenkaan kuvaa työn todellista sisältöä. Mikäli palkintolautakunnalla on käytettävissä tarkempi tieto henkilön roolista ja panoksesta palkittavaan sisältöön tai sen estetiikkaan, palkintolautakunta voi palkita myös muita kuin edellä lueteltuja ammattiryhmiä.