Palkinnot

KOURA-palkitut 2023

Koulutusrahasto KOURA jakoi palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2023 parhaille kokonaan tai osittain Ylen ja MTVn omatuotantoisille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Lisäksi jaettiin erikois-, innovaatio- ja vuoden sivistystekopalkinnot.

Palkintosummat per henkilö ovat seuraavat: kategorian pääpalkinto 2400 euroa, sivistystekopalkinto 2000 euroa, innovaatiopalkinto ja erikoispalkinto 1500 euroa ja kunniamaininta 1200 euroa. Rahapalkinto maksetaan palkitulle suurimman palkintosumman mukaan eli vain yksi rahapalkinto per henkilö.

Vuoden sivistysteko-palkinnon valitsee vuosittain henkilö Ylen ja MTV:n sekä KOURAn ulkopuolelta. Tänä vuonna palkinnon saajan valitsi Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi

Tunnustukset jaetaan vuosittain KOURA-gaalassa. Tänä vuonna vietettiin KOURAn 40-vuotisjuhlagaalaa 11.4.2023 Valkoisessa salissa.

169 900 euroa

jaettu palkintoina

116

palkittua

225

palkintoehdotusta

KOURA-palkitut kategorioittain

Asia

KOURA-palkinto

Riistetyt: Seksikauppa

 • 16800 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkitut: Jeanette Björkqvist, Ari-Pekka Heikkinen, Ari Lehikoinen, Antti Lempiäinen, Niklas Meltio, Minna Nuotio, Tomi Paijo

Riistetyt on kolmiosainen dokumenttisarja joka kuvaa koskettavalla tavalla orjuutta pohjoismaissa. Sarja näyttää ruman puolen hyvinvointivaltiosta joka jää piiloon isossa keskustelussa maahanmuutosta. Dokumenttisarjan henkilöt päästävät katsojan koskettavan lähelle oman elämänsä kipeää mahdottomuutta. Työryhmä on selkeästi saavuttanut päähenkilöiden kanssa syvän luottamuksen joka mahdollistaa tarinankerronnan joka ei jätä kylmäksi.

Kunniamaininnat

Rescue Me! – Koirien tarina

 • 9600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Minna-Ella Aaltonen, Anu Järvinen, Tommi Ketonen, Ville Kivimäki, Maarit Lehtonen, Kirsi McGillion, Aleksi Nuotio, Anu Nybacka

Rescue me: Hyvä journalismi näyttää meille usein elämää, jota meidän on nähtävä, vaikka emme haluaisi. Myös koirien elämää. Dokumenttisarja romanialaisten hylättyjen koirien kohtaloista kuvaa kaiken läheltä – ja herättää viiltävän kysymyksen elollisen olennon oikeudesta elämään. Mutta se herättää myös toivon, kun nämä maahanmuuttajat saavat hoitoa ja huolenpitoa ja yrittävät sopeutua turvalliseen elämään Suomessa.

Superihmiset - piilotettua kykyä etsimässä

 • 9600 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Jaro Asikainen, Malla Helander, Helena Hyvärinen, Marco Hyvärinen, Teemu Kokkonen, Tomi Paijo, Sean Ricks, Lulu Salmi, Anssi Tamminen, Timo Heikkinen.

Superihmisiä – Muisti: Sarja sukeltaa heittäytyvällä asenteella Sean Ricksin mieleen ja sen kuviteltuihin rajoihin. Huolellisesti valitut, erinomaiset asiantuntijat luotsaavat Seanin monenlaisten haasteiden läpi. Tämä ohjelma on mukaansatempaava kokonaisuus, joka tuo tieteen lähelle katsojaa. Samalla katsoja saa helppoja vinkkejä itsensä kehittämiseen. Superihmiset onnistuu luomaan futuristisen ja monipuolisen audiovisuaalisen kokonaisuuden, joka jättää tunnistettavan muistijäljen.

Kulttuuri

Kunniamaininnat

Joululahjavalvojaiset Iiro Rantalan seurassa

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Iiro Rantala, Pertti Ylikojola

Joululahjavalvojaiset on hillitön idea radio-ohjelmalle. Kolmen tunnin mittainen live-ohjelman toteutus haraa täysin vastaan nykyaikaa, mikä on ainoastaan positiivista. Iiro Rantala on hykerryttävä jutustellessaan ohjelmaan soittavien ihmisten kanssa luoden positiivista joulumieltä kuulijoille. Ilmiömäistä on myös Rantalan kyky improvisoida, ja kuvailla musiikilla esimerkiksi rikkoutuvaa autoa joululiikenteessä tai lapsenlapsia odottavaa isoäitiä hiihtokohteessa.

Oma huone - säveltävien naisten luovat tilat

 • 4800 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Laura Korhonen, Elina Roms, Tuuli Saksala, Susanna Vainiola

Oma Huone -säveltävien naisten omat tilat -ohjelmassa on oivaltavasti menty nykysäveltäjänaisten omien huoneiden äänimaailmaan haastatteluissa, joissa muusikot kertovat oman paikan merkityksestä niin tunturin juurella, avannon äärellä kuin vanhan hirsitalon yläkerrassa. Kuuntelija pääsee tätä kautta ikään kuin kylään muusikoiden äänellisiin omiin tiloihin. Musiikkivalinnat ovat ammattitaidolla tehty, ja ne ulottuvat luontevasti klassisesta poppiin ja kansanmusiikkiin. Ohjelman arkistopätkien ja Suomen historiallisten säveltäjänaisten kautta kysytään: Miksi naiset on sivuutettu musiikin historiassa ja Millä tavalla historian painolasti heijastuu tässä ajassa olevien säveltäjien ja muusikoiden kokemuksissa? Oma huone -ohjelma on merkityksellinen, sivistävä ja yhteiskunnallinen ohjelmateko.

Käsikirjoitetut ja dramatisoidut

KOURA-palkinto

Vacker brutal betong

 • 9600 euroa
 • Tuotanto: Svenska Yle
 • Palkittavat: Kristiina Nisula, Otso Reunanen, Anssi Tamminen, Mikaela Weurlander

Tekijät vievät kuvilla ja äänillä katseemme betonirakentamisen ytimeen, jolle arkikokemus harvoin antaa mahdollisuuden. Materiaalipintojen, valon liikkeen ja monimuotoisen tilan näyttäminen pakottaa katsojaa miettimään omaa suhdetta betonibrutalismiin uudelleen. Arkkitehtien pohdinnat ja ristiriitaisetkin näkökulmat on rakennettu täydentämään audiovisuaalista kokemusta ja viemään meidät sisälle merkittävän ammattikunnan sisäiseen ajatteluun. Teos on sekä käsikirjoitukseltaan että toteutukseltaan harvinaisen loistelias, aikaa kestävä kulttuuridokumentti.

Kunniamaininnat

Kovan viikon ilta

 • 14400 euroa
 • Tuotanto:
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Gitte Enjala, Yasir Gaily, Matti Heimonen, Henri Heino, Anders Helenius, Ursula Herlin, Jukka Lindström, Saana Lähteenmäki, Sanna-Mari Pirkola, Jenni Poranen, Esa Salonen, Janne Zareff.

Kovan viikon ilta: Politiikka on intohimoisten tunteiden, mielipidetaistelujen ja ankaran retoriikan pelikenttä ja sirkus. Näin päättelee satiirisarja Kovan viikon ilta ja syöksyy sekaan samoilla metodeilla. Sarja on analyyttisten tiivistysten , nokkelien näkökulmien ja vinkeiden vertailujen sirkus. Se purkaa monimutkaisen ja välillä vaikeaselkoisen politiikan maailmaa taitavilla kerrontakeinoilla. Lopputulos – kuten naiskatsojien ryhmä käyttäjätyöpajassa taannoin kuvasi – on ”ihan parasta ajankohtaisohjelmaa, joka kertoo mitä politiikassa oikeasti tapahtuu.”

Rakastitko, Vesku?

 • 8400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Juhana von Bagh, Jukka Herva, Liila Jokelin, Pyry Kähkönen, Jussi Moila, Pekka Ruohoranta, Anders Wiksten.

Audiodraama Rakastitko, Vesku? on poikkeuksellisen onnistunut kokonaisuus joka vie kuulijan koskettavalle aikamatkalle Vesa-Matti Loirin taiteilijauralle ja elämään. Sarjan kerronta tempaa mukaansa ja pitää otteessaan; Loirin elämän ilot ja tragediat välittyvät hienon kerronnan ja näyttelijäntyön ansiosta elävästi. Musiikki syventää kohtaamisia. Sarjasta välittyvät paitsi Loirin uran moninaiset vaiheet, myös merkittäviä paloja suomalaisesta kulttuurihistoriasta.

Lapset ja nuoret

KOURA-palkinto

Amski - Pellolta puuroksi

 • 7200 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Julia Kiiskinen, Jarno Paldanius, Anne-Mari Tarkkio

Ohjelmassa on hauskalla ja rennolla otteella kerrottu maatalousyrittäjän arjesta. (Yle Kioskin Tiktok-tilin) Lyhytvideoissa selvitetään muun muassa, mikä on liukumiina tai miten heinätyöt nykyisin tehdään, miten hiiltä sidotaan ja mikä on maanviljelijän pakollinen viljelysuunnitelma. Ohjelman päähenkilö, isännättäreksi itseään kutsuva nuori Amski (Anne-Mari Tarkkio) pystyy jo pelkällä valovoimaisella olemuksellaan saamaan katsojat kiinnostumaan viljapeltojen antimista. Maatalouden eri puolista kerrotaan poikkeuksellisen ymmärrettävästi ja innostuneesti.

Kunniamaininnat

Medeas dotter

 • 6000 euroa
 • Tuotanto: Svenska Yle
 • Palkittavat: Jessica Edén von Numers, Matilda Gyllenberg, Niko Ingman, Are Nikkinen, Tyra Wingren.

Medeas Dotter on taidokasta audiodraamaa jonka tarina vie kuulijan syvälle nuoren ihmisen ajatuksiin kun maailma ei olekaan sellainen kuin sen luuli olevan. Tarinan käsikirjoitus yhdistää antiikin tarustoa nykypäivään onnistuneesti ja äänimaailma on rakennettu vahvasti ja modernisti. Medeas Dotter ei kompastu kliseisiin vaan on yllätyksellinen ja koskettava. Kaikki näyttelijät tekevät hienoa, kuuntelijaa lähelle tulevaa työtä.

Raksahommia

 • 8400 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Timo Ahonen, Kari Alentola, Pauli Huhtaniemi, Markku Lyytinen, Tiiu Päivärinta, Iina Suominen, Turkka Vuorinen.

Raksahommia sytyttää kiinnostuksen kipinän kohderyhmässään. Ohjelmassa rakennusalaa opiskelevat nuoret johdattavat katsojat luontevasti ammattiensa äärelle. Kuvaus tukee kädentaitojen merkitystä näyttäen katsojalle pieteetillä tärkeitä työvaiheita. Ohjelman grafiikka on hienolla tavalla ohjelman maailmaa tukeva. Työvaatteiden ja -välineiden yksityiskohtainen esittely on tärkeä osa tiedon jakamista ja rytmittää kerrontaa supersankarin otteella. Teemaan sopiva äänimaailma ja toisaalta asiallinen, kohderyhmälle tuttu kertojaääni luovat ohjelmalle persoonallisen olemuksen.

Urheilu ja live

Kunniamaininnat

Storyn bakom storyn

 • 14400 euroa
 • Tuotanto: Svenska Yle
 • Palkittavat: Niklas Aldén, Barbro Björkfelt, Anna Viveca Gardberg, Matilda Gyllenberg, Anne Hietanen, Martin Huldin, Ville Hupa, Niko Ingman, Hedvig Jakobsson, Anna-Maija Laine, Tika Liljegren, Are Nikkinen, Marcus Rosenlund, Petri-Olavi Setälä, Måns Strömberg.

Toimittajan työ on ihanaa – ja kamalaa. Mitä kaikkea hämmentävää, innostavaa tai vaikka noloa voi tapahtua ENNEN kuin se juttu on yleisön silmien alla. Tämähän pitää kertoa kansalle, tarinoita tarinoiden takaa. Miten kiinnostavasti, hauskasti ja vilpittömästi se tapahtuukaan teatterin lavalla, kun joukko Svenska Ylen toimittajia kertoo työstään elävän yleisön edessä

Uuden lajin metsästäjät

 • 2400 euroa
 • Tuotanto: MTV
 • Palkittavat: Jonna Hellgren, Pete Näsman.

Kuvaaja-toimittaja -työpari onnistuu valtavan hyvin innostamaan ihmisiä aloittamaan kuntoilun. Ihmisläheisellä ja autenttisella tavalla tehty juttu luo esimerkin siitä miten iloista ja mokailevaa uuden kuntoilulajin kokeileminen voi olla. Toimittajan ja kuvaajan yhteistyö on liven omaisessa tilanteessa saumatonta ja he ovat tilanteessa läsnä mainiolla tavalla.

Uutiset ja ajankohtaiset

KOURA-palkinto

Asian ytimessä: Ukrainassa haavoittunut suomalaistaistelija

 • 9600 euroa
 • Tuotanto: MTV
 • Palkittavat: Petri Heikkilä, Raija Kantomaa, Antti Mälkönen, Sari Paananen.

Ukrainassa haavoittunut suomalaistaistelija kertoo sodan kauhuista tavalla, jota Suomen mediassa ei tätä ennen ollut juurikaan nähty. Ennen kaikkea haastateltu sotilas summaa sodan raadollisuutta omilla kasvoillaan suoraan ja kiertelemättä. Hän myös kertoo, miksi vapaaehtoiset lähtevät Suomesta saakka Ukrainaan. Haastattelun kerronta on taitavaa ja jutun sisältö panee ihmisen pohtimaan, kuinka nopeasti kuolema saattaa yllättää taistelutilanteessa. Haastattelua hyödynnettiin Asian ytimessä -ohjelman lisäksi laajasti MTV:n eri alustoilla.

Kunniamaininnat

MOT. Kiusaajien luvattu maa

 • 6000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta
 • Palkittavat: Timo Hintikka, Janne Järvinen, Jasmina Kauta, Otso Ritonummi, Pekka Suvinen.

MOT:n Kiusaajien luvattu maa kertoo kiusaamisen karusta todellisuudesta suomalaisissa kouluissa. Eikä kiusaminen rajoitu kouluun, se seuraa pahimmillaan kotiovelle saakka. Ohjelma kuvaa sitä ahdinkoa johon lapset ja perheet joutuvat, kun keinot kiusaamisen lopettamiseksi pettävät. Kiusattujen tarina kerrotaan koskettavalla ja pysäyttävällä tavalla. Kiusatut ovat hakeneet apua koulun lisäksi niin poliisista kuin lastensuojelustakin, mutta kiusaaminen ei lopu. Ohjelma pysäyttää miettimään, miten tämä kaikki on mahdollista.

Vaaleihin Tommolan kanssa: eduskuntavaalit

 • 4800 euroa
 • Tuotanto: MTV
 • Palkittavat: Kari Niemi, Sari Paananen, Terhi Romo, Santtu Suvitaival, Mika Tommola.

Eduskuntavaalien alla perinteistä kauraa ovat tiukat – tai tylsät – vaalitentit. Mutta – vaaleihin voi mennä myös Tommolan kanssa. MTV Uutisten kevennystoimittajan Mika Tommolan käsittelyssä lämpenee jäykempikin puoluejohtaja, kun ensin mennään yhdessä hyiseen veteen ja sitten saunaan. Liturgiaa laukovista poliitikoista kuoriutuukin ihmisiä, jotka puhuvat paheistaan, rakkaudesta tai politiikan teatterista. Tätä ette vaalitenteissä näe!

Innovaatiopalkinto

Masentava sovellus

 • 9000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta
 • Palkittavat: Ada-Maaria Hyvärinen, Joel Kanerva, Kirsi Karppinen, Kati Pehkonen, Asmo Raimoaho, Niko Salakka.

Juttu näyttää miten TikTokin algoritmi ajaa tyttöjä syömishäiriöiden pariin. Some-algoritmit vaikuttavat meidän kaikkien ajatuksiin ja toimintaan yhä enemmän. Jutussa käytettiin uusia koneellisia tiedonhankintamenetelmiä, joiden avulla Vallan vahtikoira pystyi tutkimaan ja paljastamaan kasvottomien TikTok-vallankäyttäjien toimintaa.

Erikoispalkinto

Muuttolintujen kevät -kokonaisuus

 • 16500 euroa
 • Tuotanto: Ylen Urheilu ja tapahtumat & Luovat sisällöt ja Media
 • Palkittavat: Miia Anttila, Juha Kuhmola, Juha Laaksonen, Tom Nylund, Maarit Puttonen, Minna Pyykkö, Niina Raitanen, Kukka Ström Tommi Tikkanen, Hannamari Vallila, Rauli Valo.

Muuttolintujen kevät -kokonaisuus huipentui TV1:n suoraan lähetykseen. Tarjolla oli hauska, yllätyksellinen ja visuaalisesti upea paketti, jossa päästiin sukeltamaan muuttolintujen ihmeelliseen maailmaan. Ohjelmassa seurattiin kevätlintujen tuloa Töölönlahdelle, talsittiin vetisellä hämäläisellä pellolla. Hauska ja informatiivinen grafiikkaleikki linnuilla sai hykertelemään ilosta. Asiastaan innostuneet juontajat ja tutkijat saivat seuraamaan ohjelmaa suurella kiinnostuksella, ja osallistumaan lintujen bongailuun myös kotiympäristössä. Kuka tällaista tekee, ellei Yle?

Sivistystekopalkinto

Suomi on queer

 • 10000 euroa
 • Tuotanto: Ylen Luovat sisällöt ja media
 • Palkittavat: Salla Hämäläinen, Uwa Iduozee, Julia Kiiskinen, Roosa Kuosmanen, Elina Leino, Salla-Rosa Leinonen.

Suomi on queer avaa rehellisesti ja empaattisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja kohtelua niin yhteiskunnassa kuin mediassakin. Se antaa äänen heille, jotka ovat joutuneet vielä lähihistoriassakin kyseenalaistetuiksi liian monella eri tasolla. Dokumenttisarja tuo historialliset tapahtumat esille älykkäiden, puhuttelevien ja koskettavien asiantuntija- ja kokemuslausuntojen kautta inhimillisen asiallisesti. Jokaisella on oikeus elää omannäköistään elämää, se on sivistyneen yhteiskunnan kulmakiviä. Suomi on queer tekee osansa tämän lujittamiseksi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.