Referenssit

Graafikko Jouka Parkkonen, Siggraph 2024 -festivaali

Siggraph 2024 – Teknologian ja taiteen kohtaaminen

Lähdin kohti Denveriä tarkoituksenani selvittää mitä uutta lähivuodet tuovat tullessaan grafiikan tekemiseen ja onko koko ala luisumassa kohti vääjäämätöntä limboa, jossa tekoäly generoi kaiken ja orgaaninen sisältö kuihtuu olemattomiin. Lisäksi matka oli mahdollisuus syventää omaa osaamista 3D / AR sisältöjen parissa.

Ensimmäinen Siggraph-tapahtuma järjestettiin jo 1974, josta lähtien se onkin toiminut areenana nimenomaan uusien teknologioiden lanseeraukselle, inspiraatiolle sekä yliopisto-yhteistyölle. Vuosien saatossa tapahtumassa ovatkin nähneet päivänvalon mm. reaaliaikainen 3D grafiikka ja Nvidian “säteenseuranta” -teknologiat. Viiteen päivään mahtui n. 300 erilaista ohjelmaa ja presentaatiota, joten karsintaa ja aikataulutusta sai tehdä jopa ehkä liikaakin ja muutamia kiinnostaviakin asioita jäi kiireen vuoksi myös näkemättä ja kokematta.

Alkuviikon kohokohta oli ehdottomasti kasuaali seminaaritilaisuus Nvidian nahkatakkisankari Jensen Huangin ja Metan Mark Zuckerbergin välillä. Keskustelu pyöri hyvin pitkälti tekoälyn ja orgaanisen sisällön tuottamisen välillä. Molemmat tarjoilivat kuitenkin myös ratkaisuja yleisön huoliin ja korostivat avoimemman dialogin tarvetta kehittäjien, kuluttajien ja palveluntarjoajien välillä.

Lounaspöytäkeskusteluissa vastaan tuli myös vanhoja konkareita, joiden työhistoriaan mahtui toinen toistaan merkittävimpiä saavutuksia graafiselta alalta aina Toy Storyn animaatioista, merkittävien teknologiayritysten projekteihin. Tällä kertaa tapahtumassa isosti mukana ollut Nvidia pyöritti viikon ajan työpajoja, joissa tutustuttiin uusiin tapoihin tehdä ja hallinnoida graafista sisältöä, erityisesti 3D pohjaista. Nämä olivatkin mukava jokapäiväinen paluu koulunpenkille ja hyvä tuliainen omaan tekemiseen. Uskon vahvasti että tekoäly konseptina tulee muuttamaan sisältöjen tekemistä – erityisesti graafisen sisällön luontia. Pelko kaiken korvaavasta “älykoneesta” on mielestäni aiheeton.
Tulevaisuuden tekijä on henkilö, joka kykenee hyödyntämään uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia, mutta ei jää pelkästään yhden työkalun varaan, vaan osaa ammentaa ideoita ja tapoja myös muualta. Siggraph on tästä esimerkillinen tapahtuma, jossa juurikin uusi teknologia kohtaa ideoinnin ja luovuuden.

Kokonaisuudessaan matka oli erittäin onnistunut ja Denver kaupunkina tarjosi, mittavista rakennustyömaista huolimatta, lämpimät puitteet tapahtumalle. Erityisenä matkamuistona mainittakoon Yle Akatemian järjestämät Adobe Firefly -koulutukset, joissa olen päässyt konkreettisesti opettamaan tekoälyn mahdollisuuksia sisällöntuotannossa. Matkaan loppuun mahtui myös visiitti legendaariselle Red Rocks keikkapaikalle, jossa sattumalta esiintyi Thirty Seconds to Mars. Keikkaa katseltiin muutaman amerikkalaisen 3D-grafiikkaa opettavan Siggraph-kävijän kanssa. Suosittelen tapahtumaa lämpimästi, mikäli ei pelkää valtavaa informaation määrä ja on valmis kuuntelemaan myös todella teknisiä luentoja uusista työkaluista. Kannattaa ottaa mukaan hyvät kengät ja varautua runsaaseen kahvin kulutukseen.

Jouka Parkkonen