Urvalskriterier
KOURA:s utbildningsnämnd utser stipendiemottagarna på basis av användningsändamålet och en välgjord genomförandeplan.
För vem är KOURA-stipendierna avsedda?
- Yles samt MTV:s och dess dotterbolags ordinarie och visstidsanställda arbetstagare och arbetsgrupper som har skapat inhemska originalverk som skyddas av upphovsrätt.
- Företag, sammanslutningar, privata näringsidkare och privatpersoner, alltså alla som ordnar seminarier och gruppundervisning.
Kostnadsstipendier och arbetsstipendier beviljas också för arbetsgrupper, varvid arbetsgruppens ledare ska uppfylla de ovannämnda villkoren för behörighet.
Yrkesbeteckningen för den som ansöker om stipendium/arbetsgruppens ledare är inte ett avgörande kriterium för att få stipendium, utan det är det upphovsrättsligt betydelsefulla innehållet i sökandens/arbetsgruppens ledares arbete som avgör. Därför ska ansökan innehålla en utredning över det upphovsrättsliga innehållet i sökandens/projektledarens arbete under de senaste tre åren. Till exempel kan produktionskoordinatorer och motsvarande personer som deltar i skapandet av medieinnehåll ansöka om och beviljas KOURA-stipendier om arbetets innehåll har varit betydande med tanke på upphovsrätten. Om man endast skapat textartiklar på webben, innehållsmarknadsföring eller YouTube-innehåll ger det inte behörighet att söka.
Karensen i personliga stipendiet pågår de tre följande stipendieansökningsomgångerna.
Om du har deltagit i en arbetsgrupp som erhållit ett stipendium, eller om du själv har organiserat ett seminarium, gäller inte denna regel om karens.
Du är behörig att söka även om du
- är medlem i ett fackförbund
- fått KOURA-priser
De ovannämnda kriterierna för behörighet gäller inte sökande som ansöker om stipendium för att ordna seminarier/gruppundervisning. Stipendiet i fråga kan också beviljas företag, sammanslutningar, enskilda näringsidkare och andra än Yles eller MTV:s och dess dotterbolags anställda.
Användning av KOURA-stipendium
KOURA kan endast bevilja stipendier för användningsändamål enligt KOURA-avtalet, som också ska vara skattefria med hänsyn till inkomstskattelagen.
Stipendier beviljas för följande ändamål:
- Journalistiska och konstnärliga kompletterande studier inom mediebranschen i Finland och utomlands:
- uppdatering av yrkeskompetensen
- utveckling av mångkunnighet
- för att avlägga studiedelar/moduler som leder till en examen om kompetensen som förvärvas kan förväntas utvidga den nuvarande yrkeskunskapen i framtiden
- festival- och seminarieresor inom mediebranschen (Observera att du bara kan ansöka om ett personligt stipendium för seminarier/festivalresor (inte som en arbetsgrupp).
- utveckling av språkkunskaper eller andra specialkunskaper som behövs i yrket
- anordnande av seminarier och gruppundervisning
- Yrkesförsök
- stöd för idéer och utveckling av individuella försöksprojekt, till exempel arbete på manuskript som inte direkt anknyter till programarbete och pilotprojekt
- utveckling av mediebranschens utbildningsinnehåll och uttryckssätt som inte direkt anknyter till programarbete och pilotprojekt
- framställning av läromaterial som utvecklar journalistiskt och konstnärligt arbete inom mediebranschen
- Utrednings- och forskningsarbete som utvecklar mediebranschen
Observera också att stipendier inte beviljas för:
- genomförande av fullständiga yrkesinriktade grundstudier
- anskaffning av utrustning
- måltidskostnader m.m., med undantag av arbetsstipendium som är avsedda för att täcka levnadskostnader
- objekt med kommersiellt syfte
- rekreationsändamål
- retroaktivt för redan genomförda eller pågående kurser eller studieresor
- användningssyften som enligt skattemyndigheterna är underställda inkomstskattelagen
🤓
Med hjälp av Stipendieassistenten kan du enkelt kontrollera om du uppfyller stipendiekriterierna.